Povinnost kapitána - Phillips. Richard (CPress, 2013)
Osmý duben roku 2005 začal pro kapitána Richarda Phillipse jako další běžný den – alespoň do chvíle, než na jeho plavidlo, zhruba dvě stě mil od Afrického rohu, zaútočili somálští piráti vyzbrojení puškami AK-47 a vnikli na jeho palubu. Kniha, podle které byl natočen i film v hlavní roli s Tomem Hanksem, zachycuje skutečný příběh o novodobém pirátství, hrdinství a o přežití na širém oceánu. Příběh obyčejného člověka, který dělal to, co považoval za svou povinnost, a tím se stal hrdinou. Předloha k filmu Kapitán Phillips s Tomem Hanksem