1848! Rok hrdinů, milenců a zrádců - Dvořák, Otomar (Moba, 2014)
Autor nás zavádí do vášnivého období „pražského jara“ roku 1848, mezi bouřící se studenty, do univerzit i šlechtických paláců, na pražská tržiště, do proslulých hospod i na říční ostrovy. Láska českého studenta Jakuba k německé dívce Betty se v hysterii nacionálních vášní promění v tragický příběh novodobého Romea a Julie. Zatímco zrazené „děti revoluce“ krvácejí na barikádách, tajné policejní služby a generální komandant Windichsgätz chystají zákeřné tahy. Obětí politické šachové partie se stane i kněžna Windischrätzová. Tajemní atentátníci procházejí Prahou a děsivý ohňostroj dělostřelecké kanonády rozzáří nebe nad městem…