Žhavý hrob - Sigurdardóttir, Yrsa, 1963- (Metafora, 2010)
Islandská advokátka Tóra přijíždí na Vestmannské ostrovy, aby pomohla svému mandantovi Markúsovi. Před více než třiceti lety skončil jeho rodný dům při erupci sopky pod vrstvou popela. Nyní jej archeologové chtějí vykopat, ale Markús protestuje. Hrůzný nález ve sklepě pak z banálního případu udělá vyšetřování několikanásobné vraždy!