Přístav poslední naděje - Vyroubal, Jan (Brána, 2014)
Historický román odehrávající se na Moravě a ve Svaté zemi ve 12. století. Hlavním hrdinou je Vilém Prokop, syn zemana. Po ztrátě své lásky a sporech s otcem odchází z domova. Náhodou potká mnicha a poustevníka Martina, který ho přesvědčí, aby podnikli cestu ke Svatému hrobu. Na cestě se připojí k družině paní Rebeky, polské šlechtičny, s níž putují do Jeruzaléma. Cestou i ve Svaté zemi překonají mnohá nebezpečí, setkají se s templáři i Saracény, s nasazením vlastního života vysvobodí paní Rebeku, kterou nevěřící zajali, a nakonec se jim podaří proniknout k pobřeží a vrátit se domů, kde se Vilém opět setká se svou ztracenou láskou Lucií.