Kriminální příběhy ze staré Šumavy. - Šindelář, Vladimír (Víkend, 2015)
Život na Šumavě v minulosti nebyl snadný. Podmínky zde byly drsné a stejně drsní byli i někteří místní lidé. Jak prosté tu bylo živobytí, tak prostý byl i zdejší zločin. Případy v této knize se udály už před dávnými lety, většinou v 18. a 19. století, ale čas nedokázal ani přes nános prachu zakrýt mnohou tragédii lidského osudu. Všechny zde popsané příběhy starých šumavských zločinů jsou skutečné a udály se tak, jak je autor objevil v jihočeských archivech. Nebylo třeba na nich nic měnit. Napsal je sám život