Jak se bydlí se strašidly - Kolodziej, Katarzyna; Šmerglová, Zuzana; Przewozniak, Marcin (Junior, 2016)
Kousek za městem, tam, kde se ulice mění v silnici a za supermarketem začíná les, stál bílý dům s hnědou střechou. Zblízka to byl zámeček. Ačkoli v něm nikdo nebydlel, chuligáni se mu vyhýbali obloukem. Žádný ani nezkusil rozbít nějaké to okno nebo čmárat sprejem po stěnách. No, možná se o to některý i pokusil, ale pak odtud s vyděšeným jekem prchal co nejdál… Zbloudilí turisté a houbaři přísahali, že viděli v oknech budovy světla a dokonce i stíny neurčitých postav. Nikdo si však nedovedl vysvětlit, proč se ani v létě neotevřelo jediné zámecké okno a v zimě nebyly na sněhu kolem sídla vůbec žádné stopy