Staré pověsti české pro děti - Vaněček, Michal (Grada Publishing, 2016)
Kouzelně převyprávěné Staré pověsti české jsou psány současným moderním jazykem, kterému dnešní děti snadno porozumí, a tak, aby je zaujala historie našeho českého národa. Při čtení nejznámějších pověstí se děti nejen poučí, ale také skvělé pobaví. Dozví se, jak to bylo s příchodem praotce Čecha, o Libuši a Přemyslovi, o Bivojovi, Karlu IV. a dalších významných historických událostech. Nahlédnou také k našim slovenským sousedům a seznámí se s příběhem statečného Jánošíka. Knihu doprovází krásné a humorné ilustrace Václava Ráže. Jedinečnost knihy podtrhuje ilustrační mapa českých pověstí, kde děti snadno najdou všechna místa, o kterých kniha vypráví