Trans Asia: vlakem kolem Asie se skládacími koly - Vacková, Monika (Jiří Vacek - Altiplano, 2013)
Čtvrtý cestopis Moniky a Jirky Vackových pojednává o jejich pozemní cestě do Pekingu a zpět. Transsibiřská magistrála, Sibiř, Říše středu – Čína, Tibet, Nepál či Írán, to byla místa, která byla někde hluboko v myslích autorů, ale nebyl čas, aby je mohli projet na svých oblíbených expedičních kolech. Proto vymysleli způsob, jak svůj sen zrealizovat a přitom mít kola stále u sebe. Nechali se totiž inspirovat obrovským boomem kol skládacích a trasu naplánovali tak, aby byla časově co nejkratší a zároveň co nejzajímavější. Skládací kola a vlak, dva jejich nejoblíbenější dopravní prostředky, se tak nakonec podařilo spojit v jedno a oni opravdu za 105 dní objeli Asii