Smrt malé blondýnky - Češka Stanislav (Původní česká detektivka, 2018)
Další příběh soukromého detektiva Berky je inspirovaný skutečným případem sexuální vraždy malého děvčátka v 80. letech minulého století kriminalisty z brněnské mordparty. Je to jeden z případů, který Berka řešil v té době jako mladý nadporučík u krajské mordparty tehdejší Veřejné bezpečnosti. Ve Šlapanicích, městě nedaleko od Brna, se jednoho červnového večera nevrátila domů malá holčička se svým pejskem. Když ji rodiče nemohou najít, ohlásí zmizení dcerky na nejbližším oddělení VB. Policisté zorganizují pátrací akci, při které jsou po půlnoci nalezena mrtvá těla holčičky i jejího psa