Cesta na poledne - Křístek, Václav (Knižní klub, 2011)
Jakub Krčín z Jelčan (1535-1604) je pozoruhodnou postavou českých dějin 16. století. "Selfmademan", který se z druhorozeného syna kolínského měšťana vypracoval na místo regenta rožmberského panství, jednoho z nejrozlehlejších v renesančních Čechách, dodnes inspiruje historiky i autory krásné literatury. Jeho rybníkářské dílo, které vzbuzovalo respekt současníků a nemělo ve své době v Evropě srovnání, je dodnes předmětem obdivu i vědeckého bádání. Mládí budoucího rožmberského regenta je však zahaleno tajemstvím.