Dračí náhrdelník - Vondruška, Vlastimil (Hříšní lidé Království českého, 2018)
V průběhu okázalé slavnosti, kterou na svém hradě uspořádá Jaroslav ze Šternberka, zmizí jeho krásná neteř Elška, manželka veverského purkrabího Drslava. Mezi hosty to vyvolá posměch, protože nemá pověst ctnostné manželky, jenže její manžel vyhledá Oldřicha z Chlumu a se slzami v očích ho prosí o pomoc. Domnívá se, že jeho žena Elška neutekla, ale někdo ji unesl. Záhy poté je nalezen zavražděný trubadúr, který se jí předešlého večera dvořil. Společnost obviňuje z jeho smrti Drslava. Vše by vypadalo jako banální příběh msty podváděného manžela, pokud by mezi věcmi onoho trubadúra nenašel Oldřich z Chlumu důkaz, že jde o záležitost nanejvýše tajemnou