Ve stínu knížecího stolce - Whitton, Hana (Knižní klub, 2018)
Děj tohoto historického románu zasazeného do 12. a 13. století líčí osudy pozoruhodného a neprávem opomíjeného rodu Děpolticů. Ti tvořili vedlejší větev přemyslovské dynastie a sehráli v evropských dějinách 12. století významnou úlohu. Děpolt I. byl druhorozený syn českého knížete Vladislava I. Na knížecí stolec po otci sice nikdy nedosedl, ale získal rozlehlý úděl ve východních Čechách a měl nemalý politický vliv. Ke svému staršímu bratrovi, prvorozenému Vladislavovi II., nepociťoval zášť, když se posléze ujal vlády nad Čechami, a Vladislav mu na oplátku naprosto důvěřoval. Pro Děpoltice se nicméně mělo vše radikálně změnit poté, co se vlády ujal Vladislavův syn Přemysl Otakar I., který hodlal získat dědičný královský titul jen pro sebe a své potomky