Strakonický dudák aneb hody divých žen - Tyl, Josef Kajetán (Stát.nakl.krásné lit., 1956)
Dramatická báchorka o třech jednáních od obrozeneckého umělce Josefa Kajetána Tyla. Čtenářské vydání. Chudý dudák Švanda se vydává do světa, aby zde získal velké bohatství a mohl se oženit s milovanou Dorotkou. Netuší však, že jeho matka, lesní víla Rosana, začarovala jeho dudy. Cestou potkává vypočítavého Vocilku a sám se nechává strhnout rozmařilým životem a touhou po majetku. Zachrání jej až láska Dorotky a Rosany.