Petr a Lucie - Rolland, Romain (Stát.nakl.krásné lit., hud.a um., 1964)
Působivý příběh tragické mladé lásky, inspirovaný bombardováním Paříže na Velký pátek v roce 1918. V lyrické próze líčí autor dva měsíce idylického a čistého vztahu studenta Petra a mladičké výtvarnice, který měl vyvrcholit ve velikonočním týdnu a který násilně přervala smrt v troskách bombardovaného chrámu Saint-Gervais v Paříži. Na stránkách útlé knížky ožívá vnitřní svět obou hrdinů, jakoby uzavřených před okolním zuřícím a nepochopitelným světem. Tento svět je však neustále přítomen ne jako kulisa, ale jako součást jejich životů a nakonec i jako jejich osud.