Podivné přátelství herce Jesenia - Olbracht, Ivan (Československý spisovatel, 1964)
Dějištěm románu z prvního období spisovatelovy tvorby je pražské divadelní prostředí před počátkem první světové války. Olbracht se v něm pokusil "říci něco o době, ve které byl psán, a vylíčit, jak tehdy většina českých lidí smýšlela". Učinil to na hlavních hrdinech knihy, jimiž jsou dva vynikající herci Národního divadla, přátelé a představitelé protikladných hereckých i lidských typů.