Balady a romance. Zpěvy páteční - Neruda, Jan (Stát. nakl. dětské. knihy, 1956)
Balady a romance pokračují v erbenovské tradici. Neruda často akrualizuje staré legendy a mýty, dává jim nové poslání národní i společenské. Zpěvy páteční vyšly až posmrtně. Je to soubor desíti hymnických skladeb na téma národního utrpení a odboje.