Kriminálka v ofsajdu - Beran, Ladislav (Původní česká detektivka, 2019)
Představovat čtenářům detektivek partu píseckých kriminalistů, o kterých už pěkných pár let píše emeritní kriminalista Ladislav Beran, je tak trochu nošením dříví do lesa. Jeho knižní hrdinové kapitán Karas, poručík Studnička či poručík Mach nejsou žádní supermani, jsou to docela obyčejní poldové, kteří vědí, že pachatelé zločinů jsou vždycky o něco napřed a že každý případ je jiný a chce poctivě vyšlapat. Sportovní terminologií řečeno, galerka střílí kriminálce většinou gól jako první, a i když to vypadá, že má nějakou dobu převahu a kriminálka dostává na frak, časem se do brejku dostává parta píseckých kriminalistů