Jak se Vojta ztratil - Braunová, Petra (Albatros, 2010)
Když se Vojta narodil, byl malý jako drobeček. Všichni říkali: Ten je malý! A maminka měla strach, že se ve světě ztratí. Vojta však rostl, rostl a brzy všichni říkali: Ten je velký! A maminka byla ráda, takový kluk ve světě určitě nezabloudí. Ale ouha! Jen rodiče pustili Vojtu poprvé z domu, už se ztratil! Strýček Martin ho vzal do krajského města, kde chystá výstavu fotografií z cest. Do galerie se Vojtovi nechce, a tak se strýčkem domluví, že na něho počká v parku u fontánky s rybičkami. Vojtovi to ale nedá, aby se po parku trochu neporozhlédl, jde dál a dál, a najednou zjistí, že neví, kde je. Co si jen počne ve velkém městě? Neztratí se docela?