Záhady pro rychtáře - Bauer, Jan (MOBA, 2019)
Kniha obsahuje dva detektivní příběhy z konce 14. století, jejichž ústředními hrdiny jsou rychtář Nového Města pražského Jakub Protiva z Protivce a jeho přítel, poněkud rozpustilý mnich Blasius. První příběh vypravuje o tom, jak čeští páni zajali a uvěznili krále Václava IV. Kdosi neznámý využil těchto dramatických poměrů k troufalé loupeži klášterního pokladu augustiniánů klášteře na Karlově a Protiva a Blasius mají najednou spoustu starostí, aby lupiče vypátrali.Druhý příběh začíná v hostinci U Zlaté husy na Koňském trhu, kde je zavražděn bohatý benátský kupec Balbi. Zvláštní znamení – krvavý cejch, který má na těle – zavede oba  středověké detektivy do jednoho hradu nad řekou Sázavou, jehož majitel je údajně stižen tajemným rodovým prokletím. Souvisí snad toto dávné prokletí s vraždou benátského kupce a krvavým cejchem, jímž ho kdosi označil?