Charlotta: žena T. G. M. - Slívová, Lenka (Mladá fronta, 2018)
Charlotta byla ženou mnoha paradoxů. Byla světicí i rebelkou, myslitelkou i příliš hodnou mámou. Snažila se v sobě spojit nespojitelné, zvládnout nároky dvou světů, světa konzervativního a světa moderního. Tříštila se v aktivitách pro své čtyři děti, z těch sil, co jí zbyly, pomáhala Tomáši Garrigue Masarykovi v mnoha jeho činnostech a trpěla pochybami při srovnání s ním. Jen málo energie jí zbylo na vlastní zájmy, přesto si však našla čas i pro sociální práci a práci v ženském hnutí. S jistou nadsázkou se dá říci, že Masaryk a jejich vize pro ni byli jejím životním dílem. Kde ho jiní opouštěli, ona zůstávala