Kronika zániku Evropy: 1984-2054 - Vondruška, Vlastimil (MOBA, 2019)
Román vypráví o osudech rodiny Wagnerů, která prožívá postupný úpadek evropské civilizace. Kniha je rozdělena na dvě části. První díl nazvaný "Jak to celé začalo" popisuje léta 1984 - 2019 a vychází z reálného vývoje Čech a Evropy. Druhý díl "Jak by to celé mohlo skončit" modeluje formou utopie jeden z možných vývojů společnosti po roce 2020, který by mohl vést až k zániku evropské civilizace. Zakladatel rodu Adam Wagner, sociolog a odborník na Orwellovo dílo, předvídá budoucí rozpad západoevropské demokracie, a proto s členy rodiny a přáteli budují malé chráněné sídlo, za jehož hradbami se hodlají bránit, až dojde k sociálnímu rozvratu, hospodářské krizi a bojům o přežití.