Uzly a pomeranče - Procházková, Iva (Yoli, 2019)
Třináctiletý Darek je hrdinou příběhu ze současnosti, odehrávajícího se v horské vesnici v Jeseníkách. Příběhu o dospívání, o zodpovědnosti, odvaze a lásce. Darek má svého úhlavního nepřítele, spolužáka Huga, svůj první vztah s o rok starší Hankou, své problémy v rodině, všechno, co jeho vrstevníci mívají. Jeho vztahy a zkušenosti, ty povznášející i ty bolestné, mají však mnohem hlubší charakter, než je v jeho věku obvyklé. Darkova maminka zemřela na leukémii, jeho mladší sestra Ema je lehce mentálně retardovaná, otec ztratil zaměstnání a své problémy utápí v alkoholu. Pak přichází naděje. Otcův dávný přítel ho přivede na myšlenku pečovat o zanedbané koně a prodávat je pak se ziskem novým majitelům