Na zemské stezce - Nesměrák, Martin (Moba, 2020)
Na zemské stezce v blízkosti landštejnské zemské brány dojde k přepadení kupecké výpravy a následné záhadné vraždě rakouského šlechtice. Pozadí tohoto zločinu se snaží rozkrýt Adalrik ze Sichelbachu, velitel hradní posádky. Zdá se, že stopy vedou do blízkého Hradce. Jedná se o náhodné loupežné přepadení, jaká jsou v liduprázdných pohraničních hvozdech na denním pořádku? Nebo souvisí vražda s obecně výbušnou politickou situací na neklidné hranici? Anebo má ještě širší mocenské souvislosti? Román z první třetiny 13. století, ve kterém se proplétá skutečnost s fikcí, líčí okolnosti vzniku hradu Landštejna