Na smrt - Karika, Jozef (Argo, 2020)
Československo roku 1928. Dva maturanti z Ružomberku, Žid Viktor a Němec Karel, neúmyslně zastřelí syna místního podnikatele. Viktor utíká k příbuzným do New Yorku a stává se členem mafiánské organizace. Karel studuje medicínu v Mnichově a pod vedením Reinharda Heydricha se mění v oddaného stoupence nacistické ideologie. Ocitají se tak na opačných stranách rodícího se válečného běsnění... Román propojuje svět americké mafie s hrůzami nacismu. Přibližuje jak válku mafiánských rodin v Americe, tak vzestup nacismu v Německu. Román Na smrt, odehrávající se v letech 1928-1945 v Československu, Německu, Spojených státech, Polsku, na Ukrajině a v Pobaltí a vrcholící v době Slovenského národního povstání, je působivou a děsivou připomínkou toho, jak málo stačí k tomu, aby z nás spadla civilizační slupka a stali jsme se krutými, bezcitnými monstry.