Než přijde kat. Mordy v časech císaře Rudolfa II. - Bauer, Jan (MOBA, 2020)
Písař zemského soudu s pověřením pro zvláštní úkoly Lukáš Trobl z Květnice vyšetřuje krádeže mrtvol ze židovského hřbitova. Shodou okolností právě tehdy provádí doktor Jan Jessenius na univerzitě veřejnou pitvu a židovský primas Markus Mordechaj Meisel si stěžuje až u samotného císaře, že krádeže mrtvol má na svědomí právě tento proslulý lékař. Aby toho nebylo málo, je v nočním souboji sluhy polního maršála Hermana Rusworma zabit generál Francesco Beglioiso. Je to jen náhoda, že byl krátce předtím před dvorní válečnou radou obviněn maršálem ze zbabělosti? Nyní však má maršál Rusworm pykat za své sluhy, dostane se do vězení a dokonce mu hrozí poprava.