Případ šíleného tambora. Vzpomínky budějovického kata I - Jindra, Jaromír (LIREGO, 2020)
Jižní Čechy, zdecimované třicetiletou válkou, jsou dějištěm vyprávění budějovického kata Franciho, jenž vzpomíná na případy těch, kdo skončili v jeho mučírně či na jeho popravišti, ať už z příčin spravedlivých nebo nespravedlivých. V této první knize jde o případ tambora Lukáška, kterého válka naučila nevážit si lidského života, a tak na útěku od vojska v lesní samotě vyvraždí rodinu místního uhlíře. Jeho čin však nezůstane beze svědka, a tak Lukášek dříve či později musí skončit v rukou Franciho. Vyprávění o případu prokládá kat svými intermezzy, v nichž líčí svůj vlastní příběh - příběh nalezence, jehož se v útlém dětství ujal městský popravčí a později mu předal své opovrhované řemeslo.