Vraždící golem - Bauer, Jan (MOBA, 2020)
O pražské židovské čtvrti kolují pověsti, že prý zdejší rabín Jehuda Löw ben Becalel sestrojil umělého sluhu - golema, který mu slouží. Rabín Löw ho vybavil neuvěřitelnou silou, díky níž může golem i zabít. Shodou okolností se na Starém Městě pražském množí tajemné a brutální vraždy. Měšťané svalují vinu na golema a chtějí, aby byl rabín Löw uvězněn, pokud sérii vražd nezastaví. Když se obětí tajemného vraha stane i staroměstský purkmistr Martin Krumphanzl, je vyšetřováním případu pověřen písař zemského soudu Lukáš Trobl z Květnice. Ten brzy zjistí, že je rabín Löw obviňován neprávem a že za vraždami stojí kdosi velmi mocný, kdo možná dokáže golema ovládat. Vše se však komplikuje, navíc se Lukáš ocitá v nemilosti samotného císaře...