Jan Hus v představách šesti staletí a ve skutečnosti - Polc, Jaroslav V. (A.M.I.M.S, 2015)
Knižní vydání přednášky, kterou věnoval významný teolog a církevní historik Jaroslav V. Polc osobnosti reformátora Jana Husa. Úvodní část se zaměřuje na proměny vnímání Husovy osobnosti v průběhu staletí. Autor dále shrnuje Husovy zásluhy o český jazyk, připomíná rovněž jeho základní životopisná fakta. Obsáhle se zabývá příčinami konfliktu mezi Husem a katolickou církví, přibližuje průběh kostnického koncilu a shrnuje skutečné důvody Husova odsouzení. Kritický výklad celé problematiky je veden z perspektivy katolického teologa a výtečného znalce církevních dějin.