Maska smrti - Nordbo, Mads Peder (Vendeta, 2019)
Novinář Matthew Cave vzpomíná na poslední setkání s potetovanou Inuitkou Tupaarnaq a snaží se s ní spojit. Na kamenitém břehu moře leží raněná velryba a ochránci přírody se bouří. A mezi ruinami dávné staroseverské osady Sandnas právě umírá člověk shozený na dno studny... V Grónsku existuje mýtus. Mýtus o qivittoqovi. O lidech, které kdysi vyhnali z jejich rodné osady a oni teď bloudí po pustých pláních. Tato stvoření Gróňanům nahánějí největší strach a vypadá to, že jeden qivittoq se právě teď potuluje osadami a připravuje lidi o život.