Cesty rytířů - Niedl, František (MOBA, 2020)
Zjevný boj v Království českém roku 1318 zdánlivě ustal. Zčásti v důsledku všeobecné únavy a zčásti v důsledku dohod uzavřených mezi králem a odbojnou šlechtou. O to víc se však rozhořel boj v zákulisí. Král Jan Lucemburský je po osmi letech vládnutí unaven. Připadá si osamělý a vlků v jeho království neubývá. Neúnavnému a neobyčejně schopnému Jindřichovi z Lipé se daří postupně přiklánět krále na svoji stranu a dokáže ho utvrdit v tom, že královna Eliška proti němu chystá, spolu se svými stoupenci vedenými Vilémem Zajícem z Valdeka, spiknutí, jehož cílem je svrhnout krále z trůnu a dosadit tříletého syna Václava. A tak Jan vnikne s ozbrojenci na hrad Loket, kam se Eliška s dětmi uchýlila...