Hortensie de Beauharnais - Straková, Izabela (Nakladatelství XYZ, 2021)
Poté, co byla vychovávána ve francouzské kolonii v Karibiku, se Hortensie vrací do Evropy. Matka Josefína se stává první manželkou generála Napoleona Bonaparta, avšak sama Hortensie je do něj zamilovaná také. Je ovšem donucena své city potlačit a provdat se za Napoleonova chladného a žárlivého bratra Louise Bonaparta. Dokáže se řídit rozumem a být v manželství šťastná?