Ostrov kormoránů - Švrček, Jan (Albatros, 2020)
Robin má rád dobrodružné příběhy, obdivuje jejich hrdiny a touží být tak statečný jako oni. Jako piloti RAF nebo jako táta, který je na misi v zahraničí. Kluci ze třídy se totiž Robinovi na školním výletě posmívali, že je bábovka. Hlavně spolužák Sam. Právě když se Robinovi dostane do rukou tátův starý deník, na městečko se přižene povodeň. Na strachy najednou není čas a Robin vyráží zachránit přátele v chatové osadě. Je mezi nimi i Samova babička