Koumákův blog - Parvela, Timo (Portál, 2021)
Před Patem, spolužákem Elly, jsou celé letní prázdniny. Dostane od učitele úkol na prázdniny: má si psát deník. Protože ale deník je trochu zastaralý pojem, začne Pate psát blog, který sdílí se svými spolužáky (dobře známou Ellou, Hannou, Tukkou, Sampou, Provokatérem a ostatními). Zatímco všichni někam jedou, Pate zůstane doma a dostane na starosti Ema. Kdo to asi je? Pate je ale koumák a usoudí, že Emo nemůže být přece nikdo jiný než pštros. To je jasné! A tak začne pro svého prázdninového kamaráda připravovat hnízdo a pilně studuje život pštrosů. Emo je ale úplně jiný ptáček. A o dobrodružství s ním není nouze