Temné osudy Habsburků a jejich příbuzných - Bauer, Jan (Moravská Bastei Moba, 2021)
Snad žádný z evropských dynastických rodů se nemůže pochlubit kontinuitou tak nepřetržitou a plejádou panovníků tak významných jako rod habsburský. Zároveň však jako by Habsburky pronásledovala podivná nepřízeň osudu. První Habsburk na českém trůnu Rudolf řečený Kaše zemřel za podivných okolností při obléhání Horažďovic. Jeho otec římský král Albrecht I. byl úkladně zabit vlastním synovcem. Nejhůře však postihlo Habsburky 19. století. Fascinující dějiny habsburské dynastie jsou sice přehlídkou slavných a úspěšných panovníků, ale zároveň nabízejí překvapivě mnoho velmi temných příběhů