Okno s dívkou a ptáčkem - Čechová, Dagmar Digma, 1975- (MOBA, 2021)
Román s kriminální zápletkou, v němž se René snaží zjistit pravdu o záhadné smrti dívky, do které se kdysi zamiloval na prázdninách u otce ve Francii. Devatenáctiletý René tráví prázdniny u otce ve Francii, kam ho poslala matka "za trest". Musí tam pomáhat otci a učit se, aby mohl odmaturovat. V malém městečku v Normandii, kde jeho otec žije, se seznámí s tajemnou Angličankou Gale, kterou vídá v jednom domě za oknem, jak má na ruce ptáčka, a občas se s ní srazí i někde venku. Začínají se spolu vídat stále častěji a René se zamiluje. Pak ale Gale záhadně umírá a René netuší, co se mohlo stát. Teprve po několika letech, když se setká s Elizabeth, která tou dobou dělala v Normandii ošetřovatelku jedné nemocné a bohaté ženy, začne se dozvídat skutečnou pravdu o své dávné lásce..