Morový testament - Vondruška, Vlastimil (Moravská Bastei MOBA, 2022)
Vražda italského studenta, který začal navštěvovat rétorickou školu Jindřicha z Isernie, je nepochopitelná. Neměl žádné peníze ani nepřátele a v Praze byl teprve tři týdny. V téže době požádá urburéř Mikeš z Dobronína Oldřicha z Chlumu, aby se na Zvíkově pokusil zjistit, proč bylo nevěstě jeho bratrance upřeno dědictví po otci. Svědků je velice málo a každý zemře násilnou smrtí dříve, než poví pravdu. Nitky vedou do Mantovy, kde panoš Ota studoval. Jeho ale víc zajímá neznámá krásná dívka