Dcery vzdoru - Batalion, Judith, 1977- (Brána, 2021)
Po obsazení Polska Němci musely židovské ženy a dívky, hrdinky této knihy, přihlížet, jak němečtí okupanti vraždí jejich rodiny a sousedy. Staly se nedobrovolnými svědkyněmi zkázy celých komunit původního obyvatelstva. Neměly už co ztratit, a tak - s nezměrnou odvahou, lstivostí a nervy z oceli - vložily své síly do protinacistického odboje. Z původně židovských mládežnických skupinek se staly ilegální buňky odporu. "Dívky z ghett" úspěšně podplácely stráže gestapa, v bochnících chleba a sklenicích marmelády ukrývaly revolvery a pomáhaly budovat systémy podzemních bunkrů. Úspěšně však také flirtovaly s německými vojáky, uplácely je vínem, whisky a domácí kuchyní a sváděly je svým "árijským" zjevem, aby je poté bez milosti odpravily..