Tenkrát v ráji - Urban, Josef (Fragment, 2015)
Vynikající český horolezec a průkopník horolezectví vyznával ve svém sportu čistotu skály a čistotu lezení bez nejrůznějších zajišťovacích pomůcek. Zasloužil se ale i o poznávání krás přírody díky své průvodcovské činnosti a také cílenou prací s mládeží. V náročných letech okupace a počátku 2. světové války odmítl Joska odvelení do Říše. Hitlerovi sloužit nehodlal a ukrýval se proto ve skalách s dalšími horolezci-partyzány a společně se snažili fašistům škodit sabotážemi. Nakonec byla jejich skupinka chycena a odvedena do Terezína. Zde byli už téměř na konci války v březnu 1945 nakonec popraveni. Neuvěřitelný životní příběh tvrdého přímočarého a silného bojovníka se skalami, muže, který se rval i o osudovou lásku a také s nenáviděnou okupací je čtivou uhrančivou vzpomínkou o síle lidské vůle a charakteru. Josef Urban je autorem bestsellerů Habermannův mlýn a 7 dní hříchů, které se staly předlohou pro stejnojemnná filmová zpracování