Nezkreslená věda - Vémola, Aleš (Nakladatelství Academica, 2022)
Rozsvítit žárovku, polknout prášek, zapnout počítač – to všechno nám připadá docela normální. Jenže za každou z těch věcí se skrývají geniální vědecké objevy a vynálezy. Že věda je nuda? Ani náhodou! Je to obrovské dobrodružství a dá se vysvětlit i tak, aby nás bavilo – třeba formou animovaného seriálu, podle něhož vznikla tato knížka. Samé obrázky a málo textu – a přitom se na několika stránkách dozvíme základní informace i zajímavosti o celé řadě témat z nejrůznějších vědních oborů – od atomu, vzniku vesmíru či vývoje člověka až po jaderné elektrárny, genetiku a 3D tiskárny. Díky této publikaci začneme mít jasnější představu o tom, jak funguje svět kolem nás, a dostaneme chuť vědět ještě víc.