Návrhářka z Paříže - Kaufmann, Georgia (Ikar, 2022)
Román o módě, nezdolné vůli a citech, které lze možná odložit, ale nikdy zapudit. Rosa utíká před hrůzami války a jde za svým snem - stane se součástí velkého světa módy. Cena je ale příliš vysoká a výčitky ji pronásledují ještě dlouhá léta. Rosse bylo teprve šestnáct, když ji znásilnil nacistický důstojník dohlížející na její rodnou jihotyrolskou vesničku. Za pomoci místního odboje utíká do švýcarského St. Gallennu a postupně začíná odhalovat talent pro střihy, návrhy a módu. Dokonce opustí svého novorozeného chlapečka, se slibem, že se pro něj jako už zavedená návrhářka vrátí. Jenže i když se v Paříži stane múzou samotného Diora, život málokdy dává druhé šance. Od Paříže přes Brazílii až po New York buduje Rosa své impérium, ale její srdce dostává jednu ránu za druhou. Podaří se jí nakonec najít mír a znovu se shledat se ztraceným synem? Nakladatelská anotace. Kráceno