Svoboda nebyla zadarmo - Foud, David (Po stopách osvobození, 2020)
V květnu 2020 uplynulo dlouhých 75 let od chvíle, kdy skončila 2. světová válka v Evropě. Oblast západních a jihozápadních Čech byla osvobozena příslušníky V. a XII. sboru 3. americké armády generála George S. Pattona. Přestože mnozí z nich byli v boji již od června 1944, smrt je zastihla až na území předmnichovského Československa. Díky zpřístupnění celé řady archivních zdrojů zjišťujeme i po více než sedmi desítkách let od konce války nové informace o bojových i nebojových ztrátách příslušníků amerických pozemních sil. Seznam obětí z řad amerických vojáků, kteří zemřeli na území Čech, zřejmě nikdy nebude kompletní. Dosud čítá více než 170 jmen. Kniha „Svoboda nebyla zadarmo“ vyšla u příležitosti 75. výročí osvobození Plzně a jihozápadních Čech americkou armádou a je nepatrným vděkem mužům v olivově zelených uniformách, kteří pod vlajkou plnou hvězd a pruhů přinesli českému lidu svobodu a konec nacistického útlaku. Knihu doprovází český a anglický text, obsahuje více než 400 fotografii, vzpomínky a zápisky válečných veteránů, kteří se podíleli na osvobození českého západu v dubnu a květnu 1945 a dosud nepublikovaný seznam ztrát amerických pozemních vojsk během 2. světové války u nás.