Jelení vršek - Körnerová, Hana Marie (Moravská Bastei MOBA, 2022)
Konec 16. století. Rodina malého českého šlechtice je kvůli dědickým a náboženským sporům rozdělena na dva nepřátelské tábory. Dospělí sourozenci se už dlouhá léta nestýkají. Otec a jeden z mladších synů odchází bojovat do Francie, další syn udělá vojenskou kariéru nejprve v Polsku, později v Holandsku. Válečné výdaje značně vyčerpají rodinnou pokladnu, nakonec vedou k zadlužení a odprodání velké části majetku. Tak se stane, že znepřátelení členové rodiny jsou opět nuceni žít v sídle, které před mnoha lety opustili a kde nyní vládne pevnou rukou nejstarší syn - dědic titulu. Konflikt se ještě vyostří, když dorazí zpráva o smrti otce a jednoho z bratrů. Na rodovém sídle se objevuje vdova - cizinka, o níž rodina do této chvíle neměla tušení.