Lucemburská epopej: Král cizinec - Vondruška, Vlastimil (Moravská Bastei Moba, 2022)
První kniha historické série, věnované lucemburské epoše českých dějin, se soustředí na příběh "krále cizince" Jana Lucemburského. Románová freska začíná nástupem Jana Lucemburského na český trůn a končí smrtí jeho syna římského císaře a českého krále Karla IV. Je to jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala "druhým Římem" křesťanstva. Složitý zápas obou panovníků o vládu doma i v zahraničí se prolíná se snahou severočeské a jihočeské šlechty upevnit otřesené postavení českých zemí a chránit stavovské výsady šlechty. Třetí rovinou románového děje je život prostého lidu očima měšťanského rodu Rotlevů. V epopeji se střídají mocenské intriky a válečné scény s běžnými denními starostmi románových hrdinů, a to vše v barvitém obraze života vrcholného středověku.