Všechno modré z nebe - Da Costa, Mélissa, 1990- (Jota, 2022)
Oceněný román francouzské autorky vypráví o společném putování dvou lidí, z nichž každý prchá před vlastním tajemstvím. Šestadvacetiletému Émilovi zbývají jen dva roky života a ví to. Lékaři nad ním vyřkli ortel předčasné Alzheimerovy nemoci a on si přeje jediné: uniknout před nemocnicí a lítostí své rodiny a přátel, vydat se na cestu a setrvat na ní až do posledního dechu. Na inzerát hledá někoho, kdo by ho při tom doprovázel. K jeho vlastnímu překvapení dostane odpověď a setkává se s tajemnou Joanne, mladou ženou, která nijak nespěchá s vysvětlením, před čím utíká ona sama. A tak začíná jejich putování, které čtenáře ohromí svou krásou. Každý kousek cesty, každé setkání s novým člověkem je příležitostí k objevování sebe sama. Nejrůznější emoce pronikají skořápkou Émilových bolestí a jemu (a nejen jemu) nezbývá než hledat novou vnitřní rovnováhu i způsob, jak čelit nevyhnutelnému. Nakladatelská anotace