Gorilí táta v Africe - Pilátová, Markéta (Novela bohemica, 2021)
Marek Ždánský se před lety staral v pražské zoo o nejslavnější českou gorilu Moju. Marek sice po přestěhování Moji do španělského přírodního parku Cabárceno ze zoologické zahrady také odešel, ale gorily mu přirostly natrvalo k srdci. Začal za nimi jezdit do Afriky, aby jim ještě víc porozuměl. A hlavně chce být u toho, jak se gorilí populace v Ugandě, Kamerunu, Rwandě a Kongu pomalu a díky velkému úsilí mnoha lidí obnovuje a roste.