Osmý život : pro Brilku) - Haratischwili, Nino, 1983- (Host, 2020)
Obsáhlá sága, jíž se jako leitmotiv vine rodinné tajemství přípravy čokolády, je rozkročena mezi Asií a Evropou, přes celé 20. století a přes sedm ženských generací jedné rodiny. Na počátku 21. století vypráví Nica, Gruzínka žijící v Německu, své neteři Brilce příběh její rodiny. Od roku 1900, přes Gruzii, Rusko i Evropu, na pozadí komunismu, fašismu i dalších dějinných zvratů se odvíjejí osudy, tragédie, lásky i nenávisti střídajících se generací Ničiny a Brilčiny rodiny, vše nahlíženo očima jejích ženských příslušnic. Ty pak spojuje i tajný recept na přípravu čokolády, jenž se v rodině předává přes sto let jen po ženské linii. Její jedinečnost nespočívá jen v chuti, ale i v téměř magických a zlověstných účincích, které jsou jí přisuzovány. Životy žen, obeznámených s její přípravou, se odvíjejí v sedmi knihách, aby vše vyústilo do nenapsané knihy "osmého života" samotné Brilky. Mohutná rodinná sága s prvky magického realismu, nadlehčovaná jemným humorem a "provoněná" motivem čokolády, se stala bestsellerem a dočkala se i dramatických adaptací