Ztracený v povětří - Beran, Stanislav, 1977- (Host, 2023)
Mikuláš se na prázdninách u dědy a babičky sblíží s podivínským sousedem a postupně odkrývá staré nevyřčené křivdy. Příběh prokládaný snovými prvky. Jsou prázdniny a Mikuláš má volno. Ale místo aby si doopravdy mohl dělat, co chce, tak ho rodiče jako každý rok naložili do auta a odvezli k babičce a dědovi. A on teď musí trávit čas lelkováním, potloukáním se po zahradě nebo šťouráním kusem drátu v pletivu králíkárny. Jednoho dne si Mikuláš všimne podivného chování souseda Čurdy, kterého děda nemá z nějakého neznámého důvodu rád. Rozhodne se sousedovu tajemství přijít na kloub a sleduje Čurdu do opuštěných kasáren za vesnicí. Tam vleze do staré plechové skříně a ocitne se v Irkutsku! Jak se to stalo? Cestoval snad v čase? Nakladatelská anotace. Kráceno