Království za Džbán: meč a pergamen - Dobrylovský, Jiří (Moravská Bastei Moba, 2023)
Nejstatečnější český král Jan Lucemburský přišel v roce 1310 do naší země jako manžel Přemyslovny Elišky, aby pro sebe dobyl český trůn, na kterém do té doby seděl neschopný a neoblíbený panovník Jindřich Korutanský. Průběh Janova tažení na Prahu je znám jen velmi obecně ze Zbraslavské kroniky, konkrétní detaily však zůstávají nejasné. Mohl se přitom postavit Janovi do cesty mocný hrad Džbán, o němž mezi historiky a archeology panuje všeobecné přesvědčení, že zanikl plus minus někdy okolo roku 1300?