Dokud nás krev nerozdělí - Opršal, Petr, 1971- (Grada Publishing, 2023)
Realistický detektivní román, který autor sepsal na základě svých pracovních a rodinných zkušeností, odkrývá děsivé okolnosti událostí sahajících až do období druhé světové války. Místo aby si užíval zaslouženou penzi, pustí se záhřebský advokát Željko na stará kolena do vyšetřování vraždy, k níž došlo v 90. letech při masakru spáchaném srbskými povstalci v Chorvatsku. Željko s překvapením zjišťuje, že jej čeká asi nejtěžší případ jeho kariéry. Za pomoci své činorodé dcery Nely postupně odkrývá děsivé okolnosti zločinu a rozplétá propletenec tragických osudů a traumatických událostí sahajících až do dob druhé světové války. Hlavní hrdina tak musí nastartovat svého passata, v němž vozí pro každý případ starou pistoli i kýtu pršutu, a vyrazit otevírat staré hroby, v nichž může sám snadno skončit... Nakladatelská anotace