Ztroskotat a zvítězit - Pavlosková, Karin, 1975-, (Knižní klub, 2008)
Zpočátku poklidná plavba, během níž poznávali krásu ostrovů Chagos a Cocos Keeling, se změnila v drama, když se jim v noci uvolnila kotva a proud jejich loď odnesl na útesy, kde ztroskotali. Zdálo se, že mají jedinou možnost: Nechat loď lodí a zachránit holé životy. To se ale hrdinům tohoto fascinujícího příběhu nechtělo. Život na moři je pestrý - už jenom kolik zajímavých osobností potkáte...! Autorka této knihy se vydává vstříc dobrodružství s očima i ušima otevřenýma - a předkládá nám pestrou mozaiku osudů lidí, jež své životy spojili s oceánem